Inaugurarea filialei Arad a Casei Româno-Chineze

Momentul de astăzi, constituie o nouă pagină importantă în dezvoltarea şi cultivarea relaţiilor bilaterale româno-chineze şi fără îndoială un eveniment major în viaţa comunităţii arădene.
Vizita primului ministru Victor Ponta în China, din luna iulie, şi întâlnirea la nivel înalt cu preşedintele Xi Jinping a permis creionarea unui parteneriat strategic între cele 2 ţări, moment urmat în noiembrie de reuniunea de la Bucureşti, la nivel de Prim-miniştrii din Europa Centrală şi de Est şi China.Summitul a beneficiat de prezenţa extraordinară a premierului chinez Li Keqiang şi a vizat domenii şi mijloace concrete de dinamizare a relaţiilor comerciale şi investiţionale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT şi turism.
În ceea ce mă priveşţe, am avut plăcerea să mă aflu în Republica Populară Chineză de mai multe ori, ultima dată cu ocazia târgului internaţional de comerţ şi logistică, ce s-a desfăsurat în localitatea Linyi, prilej de a stabili contacte le nivel înalt cu personalităţi ale vieţii politice, administrative şi economice din ţara gazdă.

Privind retrospectiv, în anul 2010 a prins contur ideea constituirii la Bucureşti a ascociaţiei Casa Româno-Chineză. Înfiinţarea filialei arădene a acestui organism a fost o iniţiativă în care m-am implicat şi eu personal. Gândită pentru a veni în sprijinul comunităţii locale dar şi a reprezentanţilor mediului de afaceri chinez, Casa Chinei de la Arad îşi propune să contribuie la dezvoltarea relaţiilor între cele două state, între oamenii de afaceri chinezi şi cei arădeni.
Doresc să subliniez, încă o dată, importanţa şi potenţialul spaţiului investiţional chinez, care poate aduce beneficii directe economiei naţionale şi pieţei de muncă. Mediul de afaceri arădean are nevoie de direcţionarea de capital şi tehnologie care va conduce, evident, la apariţia de noi locuri de muncă.

În final, îmi exprim deosebita satisfacţie o dată cu inaugurarea la Arad a Casei Româno – Chineze, exprimându-mi totodată bucuria că această importantă instituţie va fi condusă de un vector incontestabil al societăţii civile precum doamna Lizica Mihuţ