Astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Romilor

Astăzi, 8 aprilie, este Ziua Internaţională a Romilor, dar şi o zi în care reprezentanţii acestei etnii îşi comemorează victime Holocaustului

Ziua Internaţionala a Romilor, se sărbătoreste în 8 aprilie din 1971, când, la Congresul Uniunii Internaţionale a Romilor, s-a luat decizia a adoptat trei mari simboluri: limba, drapelul şi imnul minorităţii rome.
Limba Romani este limba romilor, Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limba persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. În pofida pretinsei sale diversităţi dialectale, limba romani este una şi aceeaşi limbă iar romii din Rusia, Albania, Grecia, etc. pot comunica foarte uşor între ei în limba romani. 
Congresul Uniunii Internaţionale a Romilor de la Londra, în 1971 a definit si steagul international al romilor, avand jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, iar pe de alta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei.
Cântecul, GELEM, GELEM, a cărei melodie e foarte populară şi versurile care au fost compuse de Jarko Jovanovic în timpul vizitei sale la Struthof (lagar de concentrare a romilor, Franta), a devenit imnul internaţional al romilor. 
„Etnia romă şi bogata sa zestre culturală îşi are rolul său, bine definit, în istoria românilor. Consider că astăzi România recunoaşte şi respectă drepturile acestei minorităţi şi sprijină permanent procesul de integrare a romilor în societatea românească. Doresc pe aceasta cale sa urez tuturor romilor din judeţul Arad şi de pretutindeni un sincer La Multi Ani!"